niedziela, 18 grudnia 2016

Rosyjskie pierniczki - Pryaniki

Składniki:
- 125g miodu
- 100g cukru
- 375g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 jajko
- 115g masła
- cukier puder
- kilka łyżek słodkiej śmietany

Sposób przygotowania:
1. W garnuszku rozpuszczamy kawę w 2 łyżkach gorącej wody, następnie dodajemy miód, cukier, masło i podgrzewamy do połączenia się składników, studzimy.
2. W misce miksujemy wystudzoną masę z jajkiem, później wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą, wyrabiamy ciasto ręką, formujemy kulę ( w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki ) i chłodzimy w lodówce kilka godzin.
3. Po tym czasie w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min., aż pierniczki się zrumienią.
4. Po upieczeniu studzimy i smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany.
Inspiracja:kornikwkuchni

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne