środa, 14 października 2015

Hummus

Składniki:
- 6 łyżek suchego sezamu
- 1 ząbek czosnku
- 250g odsączonej z puszki ciecierzycy lub wcześniej ugotowanej i wystudzonej
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki wywaru z gotowanej ciecierzycy lub jogurtu naturalnego
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. W blenderze miksujemy na pastę sezam z oliwą, następnie dodajemy ciecierzyce, sok z cytryny, czosnek, wyraz i dokładnie miksujemy, by powstała konsystencja pasty (w razie potrzeby można dodać więcej wywaru lub jogurtu).
2. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy hummus podajemy ze świeżym pieczywem, można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Inspiracja:gotujzwojciechem

2 komentarze:

Foodmania pisze...

to jedna z moich ulubionych past!

KK pisze...

Kocham hummus!

Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne