sobota, 20 grudnia 2014

Drożdżowa gwiazda z nutellą

Składniki:
- 230ml letniego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 450g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 70g cukru
- szczypta soli
- 30g masła
*dodatkowo
- 3/4 małego słoiczka nutelli
- 1 białko do posmarowania

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku i odstawiamy na 15 min. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Następnie dodajemy do niej żółtka, masło, rozczyn z drożdży i dokładnie wyrabiamy, aż cisto będzie miękkie i elastyczne. Później przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część chwilę wyrabiamy, następnie cienko rozwałkowujemy na kształt okręgu. Pierwszy płat smarujemy nutellą, przykrywamy drugim, który również smarujemy, kładziemy trzeci, smarujemy i nakrywamy ostatnim, delikatnie przyciskamy. Z ciasta wycinamy największy okrąg jaki się da i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Na środku szklanką delikatnie odciskamy kółko i nacinamy nożem tak, by powstało 16 części, pamiętać by nie naciąć środka.
3. Bierzemy jeden kawałek i przekręcamy do wewnętrznej części. Następnie bierzemy drugi kawałek i zawijamy do wewnętrznej strony tak, by był skierowany do zawiniętego kawałka obok. Gdy zawiniemy wszystkie kawałki, powtarzamy czynność zawijając jeszcze raz w tą samą stronę. Brzegi można lekko podociskać, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
4. Pieczemy ok. 20 min., w 200 stopniach, do zrumienienia.
Inspiracja:ilovebake

 

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ale piękna!

wedelka pisze...

Jaka ładna :)

Kasia pisze...

Wygląda wspaniale, przepis godny wypróbowania :)
Wesołych Świąt! :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne